Τι είναι το CIVITAS

Το CIVITAS είναι το μεγαλύτερο Δίκτυο Πόλεων για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στην Ευρώπη, ξεπερνώντας σήμερα τα 340 μέλη από 43 χώρες.

Ιδρύθηκε το 2002 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG MOVE), με έναν προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 250 εκ. € και χάρις στον οποίο έχει υλοποιήσει πάνω από 900 πρωτοποριακές παρεμβάσεις σε 80 πόλεις.

Έργα του CIVITAS με ωφελούμενους ελληνόφωνους ΟΤΑ

SUMPs UP

Άγιος Δημήτριος, Βύρωνας, Ζωγράφου, Ηγουμενίτσα, Θήβα, Καλαμαριά, Καρδίτσα, Κως, Λάρνακα, Λεμεσός, Λέσβος, Λευκωσία, Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα, Νίκαια – Αγ. Ιωάννης Ρέντη, Ρόδος, Σίφνος, Χίος

DESTINATIONS

Ρέθυμνο, Λεμεσός

SPROUT

Ιωάννινα

SUMP-PLUS​

Πλατανιάς

HARMONY

Αθήνα, Τρίκαλα

MOMENTUM​

Θεσσαλονίκη

CYCLELOGISTICS​

Δράμα

SUNRISE​

Θεσσαλονίκη, Θέρμη

CITIES4PEOPLE

Τρίκαλα

U-TURN

Αθήνα

NOVELOG

Αθήνα

SUITS

Καλαμαριά

Τι είναι το CIVINET Greece-Cyprus

Το Δίκτυο CIVINET Greece-Cyprus είναι το ελληνόφωνο δίκτυο πόλεων του CIVITAS
Βασική του αποστολή είναι να προωθεί τις αρχές και τους στόχους του CIVITAS στο τοπικό επίπεδο, όπως και την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων και των επιτευγμάτων των ελληνικών και κυπριακών ΟΤΑ στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, αποτελεί τον εθνικό πολλαπλασιαστή του ELTIS στις δύο χώρες, ενός θεσμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λειτουργεί ως παρατηρητήριο και πλατφόρμα τεχνογνωσίας για την βιώσιμη κινητικότητα στον ευρωπαϊκό χώρο.

O Ρόλος του CIVINET Greece-Cyprus

Ευαισθητοποίηση φορέων, πολιτών και πολιτικών

Ενδυνάμωση ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ και του ιδιωτικού τομέα

Υποστήριξη των ΟΤΑ στην χρηματοδότηση έργων και πολιτικών για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας

Υποστήριξη των Υπουργείων για την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου

Προβολή επιτευγμάτων και ιδιαιτεροτήτων των ελληνόφωνων ΟΤΑ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Από τα ελληνικά νησιά στο CIVINET

Πριν από την ίδρυση του δικτύου CIVINET Greece-Cyprus τον Μάρτιο του 2018, τα στελέχη του δραστηριοποιούνταν από τις αρχές του 2016 στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ).

Η ιδρυτική ομάδα του CIVINET, κατά την διάρκεια της συνεργασίας της με το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ, έλαβε τις ακόλουθες σημαντικότερες πρωτοβουλίες:

  • Κατέθεσε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο (Φεβ. 2016) για χρηματοδότηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στα ελληνικά νησιά (η οποία εγκρίθηκε για 162 ΟΤΑ σε όλη την Ελλάδα)
  • Εξειδίκευσε το εργαλείο του ΣΒΑΚ στον ελληνικό νησιωτικό χώρο, αναπτύσσοντας την ιδέα του Sustainable Island Mobility Plan (SIMP)
  • Παρουσίασε την ιδέα του SIMP και προώθησε τα ελληνικά νησιά στα ευρωπαϊκά συνέδρια του CIVITAS και του ECOMM του 2017
  • Υποστήριξε τα ελληνικά νησιά για την συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά έργα MOTIVATE και WISEGRID
  • Πέτυχε την έγγραφή 36 ΟΤΑ στο CIVITAS σε διάστημα μερικών μηνών, αυξάνοντας έτσι το συνολικό μέγεθος του δικτύου κατά 10%

Η πλούσια αυτή δραστηριότητα του ΔΑΦΝΗ έγινε αντιληπτή από τη γραμματεία του CIVITAS, η οποία στη συνέχεια το προσκάλεσε στο διαγωνισμό που διεξήχθη το 2017 για την ίδρυση τριών νέων CIVINETs στην Ευρώπη.

Έκτοτε, το Τμήμα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΔΑΦΝΗ (με επικεφαλής τον Κοσμά Αναγνωστόπουλο) έλαβε την εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ιδρύσει και να συντονίσει τη λειτουργία του ελληνόφωνου δικτύου του CIVITAS στην Ελλάδα και την Κύπρο.