Ανάπλαση παραθαλάσσιας διαδρομής VLORE-ORIKUM στην Αλβανία

albania

Το πεδίο εφαρμογής αυτού του στρατηγικού έργου περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση ενός τμήματος της ακτογραμμής στον κόλπο του Vlore που ξεκινά από τη σήραγγα Ujet e Ftohte (στο τέρμα του Lungomare) και επεκτείνεται νότια μέχρι τη μαρίνα Orikum, με συνολικό μήκος περίπου 11 χιλιομέτρων.

Λόγω της ελκυστικότητάς της, η περιοχή έχει στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη του τουρισμού και την προώθηση της περιοχής Vlore ως τουριστικού προορισμού (Vlore Riviera) της Αλβανίας.

Το έργο περιλάμβανε:

  1. Επανεξέταση της έννοιας της προσβασιμότητας για τα αυτοκίνητα, τους πεζούς και τους ποδηλάτες με στόχο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας.
  2. Επαναπροσδιορισμός του χαρακτήρα της υφιστάμενης παραλιακής οδού ως οδού αναψυχής, πρωταρχικός στόχος της οποίας είναι η εξασφάλιση της εκτίμησης του τοπίου και της θαλάσσιας θέασης.
  3. Αποκατάσταση των ζημιών από ανθρώπινες παρεμβάσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα του παράκτιου τοπίου και του αιγιαλού.
  4. Πειθαρχία στις υφιστάμενες και μελλοντικές κατασκευές και οριοθέτηση σαφών ορίων για τις ιδιωτικές αναπτύξεις εξασφαλίζοντας τη συνέχεια στο δημόσιο χώρο μέσω του προτεινόμενου σχεδιασμού των περιπάτων.
  5. Βελτίωση και διεύρυνση της εμπειρίας του παράκτιου τοπίου για τους επισκέπτες για περπάτημα και κολύμπι, συγκεκριμένα μέσω της δημιουργίας μονοπατιών και βραχώδων σημείων κολύμβησης.
  6. Αναβάθμιση της εικόνας των παραλιών και παροχή ανέσεων για τους επισκέπτες και τους τουρίστες, όπως δημόσιες σκάλες, ράμπες, καθιστικά ή ντους.
  7. Εξορθολογισμός των δικτύων κοινής ωφέλειας και των ενεργειακών υποδομών για την εξυπηρέτηση των ζωνών των παραλιών.
  8. Τέλος, η εδραίωση μέσω κάθε προτεινόμενης παρέμβασης της ταυτότητας της Ριβιέρας.

Οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο επίπεδα. Στο επίπεδο της παραλιακής οδού προστέθηκε ένας κοινός διάδρομος ποδηλάτων-πεζών πλάτους 3μ. παραπλεύρως του δρόμου προς την πλευρά της θάλασσας, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις traffic calming, διευθέτηση χώρων στάθμευσης και δημόσιων θέσεων θέας, σε συνδυασμό με δημόσιες σκάλες που κατεβαίνουν προς τις παραλίες. Στο επίπεδο των παραλιών, δημιουργήθηκε μια συνεχής παραλιακή διαδρομή περπατήματος κατά μήκος ολόκληρης της περιοχής, σε συνδυασμό με την αναδιαμόρφωση των παραλιών.

Το στέλεχος του CIVINET, κ. Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, συμμετείχε στο έργο ως σύμβουλος Συγκοινωνιολόγος, υπεργολάβος του γραφείου “Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες ΑΕΜ”.