«Ο ρόλος των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ως προς την ανάπτυξη ενός ανθεκτικού συστήματος μεταφορών ανταποκρινόμενο στις αλλαγές που επέφερε η πανδημία του COVID-19 και η κλιματική αλλαγή»
Το Δίκτυο Civinet Greece – Cyprus σας προσκαλεί στο εκπαιδευτικό εργαστήριο του ELTIS που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της ΟΤΕ Academy, στο Μαρούσι Αττικής.
Κεντρικός στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάδειξη των αλλαγών που φέρνει η πανδημία και η κλιματική αλλαγή στην αστική κινητικότητα. Ειδικότερα, θα διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο ο COVID-19 άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούν οι πόλεις και τα συστήματα κινητικότητας, αλλά και πώς η ανάγκη για μια καλύτερη διαχείριση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής οφείλει να ικανοποιείται από κάθε μελλοντικό σχεδιασμό.
Γιατί να συμμετέχω
Το παρόν εργαστήριο αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία εκπαίδευσης σχετικά με την ανάπτυξη και το σχεδιασμό στρατηγικών βιώσιμης κινητικότητας, οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε απαιτητικές, ειδικές, συνθήκες όπως αυτές που επιφέρει η πανδημία και η κλιματική αλλαγή. Μέσα από μελέτες περίπτωσης και ανάλυση καλών πρακτικών θα μάθετε πως να εφαρμόζετε τις αρχές της Βιώσιμης Κινητικότητας στις παραπάνω συνθήκες, να παίρνετε με το μέρος σας τους βασικούς συντελεστές και φορείς κάθε περιοχής, αλλά και να εντοπίζετε σχετικές πηγές χρηματοδότησης για τα μέτρα που θέλετε να υλοποιήσετε.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο του ELTIS, που παρέχεται από το Δίκτυο CIVINET Greece – Cyprus και τους εκπαιδευτές Robert Pressl και Claus Köllinger, αποτελεί την ιδανική εισαγωγή για το 1οσυνέδριο του CIVINET τον ερχόμενο Δεκέμβριο!
Χρήσιμες πληροφορίες
- Για την συμμετοχή στο εργαστήριο απαιτείται η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, καθώς δεν θα παρέχεται διερμηνεία.
- Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, σύμφωνα με τα τότε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον COVID-19.
- Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν, αλλά σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου συμμετεχόντων θα δοθεί προτεραιότητα στα συνδρομητικά μέλη του CIVINET Greece-Cyprus.
- Οι εγκαταστάσεις της Ote Academy διαθέτουν δωρεάν parking 200 θέσεων.
Ατζέντα
Robert Pressl
Για περισσότερα από 27 χρόνια ο Robert Pressl συντονίζει και συμμετέχει σε πλήθος ευρωπαϊκών έργων στους τομείς της βιώσιμης κινητικότητας. Ορισμένα από τα έργα στα οποία έχει συμμετάσχει είναι: Eltis (2007-2013), (2017 – ongoing), Park4SUMP, SUMP PLUS, PORTAL, ACTIVE ACCESS, ENDURANCE, PUSH&PULL; COMPETENCE and TRANSPORT LEARNING. Ειδικότερα, στο έργο SUMP PROSPERITY διατέλεσε το ρόλο του βασικού συντονιστή. Κύριος στόχος του έργου αποτέλεσε η προώθηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σε πολλές χώρες μέσω της δημιουργίας δομών και προγραμμάτων υποστήριξης των ΣΒΑΚ.
Επιπρόσθετα, ο Robert δραστηριοποιείται στη συγγραφή άρθρων και εγχειριδίων για τη βιώσιμη κινητικότητα ενώ εργάζεται ως εκπαιδευτής και σύμβουλος για υπαλλήλους δήμων, ενεργειακών οργανισμών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων.
Αυτή την περίοδο, ο Robert εργάζεται πάνω στο σχεδιασμό μιας πολιτικής στάθμευσης για την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού.
Claus Köllinger
Ο Claus Köllinger δραστηριοποιείται στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας για περισσότερα από 15 χρόνια. Έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της εργασιακής του πορείας στον τομέα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και συγκεκριμένα στο έργο URBACT CityMobilNet. Κεντρικοί άξονες του έργου του αποτελούν η υιοθέτηση καθημερινών βιώσιμων πρακτικών, όπως είναι η προώθηση της επιλογής του ποδηλάτου ως καθημερινού μέσου μετακίνησης, αλλά και η ανάπτυξη «σχεδίων κινητικότητας για μεγάλες εταιρείες και εγκαταστάσεις».
Ο Claus διαθέτει μεγάλη εμπειρία ως εκπαιδευτής και μέλος της ομάδας Transport Learning, ενώ ηγείται του εκπαιδευτικού προγράμματος του ELTIS. Πρόσφατα, ο Claus εργάστηκε ως Led Expert στο Δίκτυο URBACT Space4People, το οποίο επιχειρεί να βελτιστοποιήσει τη χρήση του δημόσιου χώρου από την σκοπιά της κινητικότητας. Πρόσφατα, έλαβε μέρος σε μελέτες και αξιολογήσεις που σχετίζονται με το δίκτυο TEN-T, αναφορικά με τη βελτιστοποίηση της πρόσβασης στα αεροδρόμια του δικτύου.
ELTIS – Παρατηρητήριο Αστικής Κινητικότητας
Το ELTIS αποτελεί τη μεγαλύτερη διαδικτυακή πύλη για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στην Ευρώπη.
Παρέχει ειδήσεις, μελέτες περίπτωσης και καλές πρακτικές, βίντεο, φωτογραφίες, εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό γύρω από τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.
Το ELTIS διαθέτει, ακόμη, την ενότητα «Σχέδια Κινητικότητας» που είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη στα ΣΒΑΚ. Στην ενότητα αυτή μπορείτε να βρείτε όλα τα τελευταία νέα για τα ΣΒΑΚ, μελέτες και αναλύσεις επαγγελματιών που περιγράφουν λεπτομερώς τις πτυχές του βιώσιμου σχεδιασμού αστικής κινητικότητας, καθώς και μια βάση δεδομένων με τη δραστηριότητα για τη βιώσιμη κινητικότητα σε πόλεις της Ευρώπης.
Επισκεφτείτε το www.eltis.org και εγγραφείτε στο μηνιαίο Newsletter του ELTIS για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στην Ευρώπη!