Ολοκληρώθηκε η 1η σειρά δράσεων του CIVINET CY-EL στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CIVITAS SATELLITE, με τα 2 τελευταία Webinar του προγράμματος (2ο & 3ο) στις 15 και 30 Ιουλίου 2020, αντίστοιχα.
Το 2ο Webinar με τίτλο «Υγιείς και Ανθεκτικές πόλεις στον τομέα της κινητικότητας υπό το πρίσμα της Πανδημίας», αφορούσε την κινητικότητα των πολιτών κατά την διάρκεια της Πανδημίας και τα μέτρα που έλαβαν πόλεις της Ελλάδας και του πλανήτη για να την κάνουν πιο εύκολη και ασφαλή. Παράλληλα, παρουσιάστηκε ένας σύντομος απολογισμός και προγραμματισμός των δράσεων του Δικτύου CIVINET CY-EL και το πρόγραμμα Αστικής Ανθεκτικότητας του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του διεθνούς Δικτύου «100 Ανθεκτικές Πόλεις (Resilient Cities)».
Το 3ο Webinar με τίτλο «Συστήματα Κοινόχρηστων Οχημάτων και η Κινητικότητα ως Υπηρεσία – Mobility as a Service (MaaS)», αφορούσε τα σύγχρονα συστήματα κοινόχρηστων οχημάτων και MaaS που σχεδιάζονται και δοκιμάζονται στο Παρίσι, σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και στην Αθήνα.
Συμμετοχή
Η συμμετοχή και στα δύο σεμινάρια άγγιξε τα 70 άτομα από 38 διαφορετικούς φορείς, η πλειονότητα των οποίων ήταν Δήμοι, ενώ δυναμική παρουσία είχαν σημαντικοί φορείς εθνικής εμβέλειας, εκπαιδευτικοί φορείς, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και φοιτητές.
Αναλυτικά, οι φορείς που παρακολούθησαν τα σεμινάρια ήταν οι εξής:
Δήμοι και Περιφέρειες
1. Π. Αττικής
2. Δ. Αγίου Νικολάου
3. Δ. Αλεξανδρούπολης
4. Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης
5. Δ. Ασπρόπυργου
6. Δ. Αστυπάλαιας
7. Δ. Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
8. Δ. Βέροιας
9. Δ. Βύρωνα
10. Δ. Διονύσου
11. Δ. Δράμας
12. Δ. Ηγουμενίτσας
13. Δ. Ηρακλείου
14. Δ. Καλαμάτας
15. Δ. Κατερίνης
16. Δ. Κορδελιού-Ευόσμου
17. Δ. Κρωπίας
18. Δ. Πάτρεων
19. Δ. Περιστερίου
20. Δ. Πετρούπολης
21. Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη
22. Δ. Ρόδου
23. Δ. Τρικκαίων
24. Δ. Φαρκαδόνας
25. Δ. Φαρσάλων
26. Δ. Χίου
Άλλοι φορείς
1. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2. Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ιονίων Νήσων
3. ΟΤΕ Academy Α.Ε.
4. Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ Α.Ε.)
5. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.)
6. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
7. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
8. Πανεπιστήμιο Πατρών
9. Πάντειο Πανεπιστήμιο
10. Πανεπιστήμιο Αιγαίου
11. University College London
12. International Urban Cooperation India (IUC)
2ο Webinar
Το 2ο Webinar «Υγιείς και Ανθεκτικές πόλεις στον τομέα της κινητικότητας υπό το πρίσμα της Πανδημίας» αποτελούταν από τρία μέρη. Αναλυτικότερα:
- Στο πρώτο μέρος, ο Συντονιστής του Δικτύου CIVINET CY-EL, Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, έκανε μια σύντομη παρουσίαση απολογισμού και προγραμματισμού των δράσεων του Δικτύου.
- Στο δεύτερο μέρος, οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, Κώστας Ασίκης (Δήμος Φαρκαδόνας) και Ειρήνη Δρίζη (Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης), παρουσίασαν την έρευνά τους για την πρόσφατη δραστηριότητα των ελληνικών πόλεων αναφορικά με την κινητικότητα των πολιτών κατά την διάρκεια της πανδημίας, το νέο θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως και δείγμα των δράσεων που έγιναν σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο της πανδημίας.
- Στο τρίτο μέρος, έγινε αναφορά στο πρόγραμμα Αστικής Ανθεκτικότητας του Δήμου Αθηναίων το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συμμετοχής του στο διεθνές δίκτυο «100 Ανθεκτικές Πόλεις (Resilient Cities)». Την παρουσίαση ανέλαβε η επικεφαλής του προγράμματος, Ελένη Μυριβήλη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Μπορείτε να βρείτε τις παρουσιάσεις σε pdf εδώ:
και σε video εδώ (δυναμώστε τον ήχο γιατί ηχογραφήθηκε με κάποιο τεχνικό πρόβλημα).
3ο Webinar
Το 3ο Webinar «Συστήματα Κοινόχρηστων Οχημάτων και η Κινητικότητα ως Υπηρεσία – Mobility as a Service (MaaS)» αποτελούταν από τρία μέρη. Αναλυτικότερα:
- Στο πρώτο μέρος, η Ζωή Χριστοφόρου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε τα στοιχεία και τις εμπειρίες της από την λειτουργία των συστημάτων κοινόχρηστων οχημάτων του Παρισιού, στο οποίο ζούσε και εργαζόταν ως ερευνήτρια στον τομέα των μεταφορών για σχεδόν μια δεκαετία.
- Στο δεύτερο μέρος, η Αμαλία Πολυδωροπούλου, καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στο σύγχρονο σύστημα της Κινητικότητας ως Υπηρεσία «Mobility as a Service (MaaS)», αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν μέσα από το ευρωπαϊκό έργο MaaS4EU.
- Στο τρίτο μέρος, ο Συντονιστής του Δικτύου CIVINET CY-EL, Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, έκανε μια σύντομη παρουσίαση της πρότασης του Δικτύου για το κέντρο της Αθήνας με τίτλο «ATHENA MaaS».
Μπορείτε να βρείτε τις παρουσιάσεις σε pdf εδώ:
Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο Πατρών για την υποστήριξή του στην διοργάνωση και υλοποίηση των σεμιναρίων και ιδιαίτερα την Επίκουρη Καθηγήτρια Ζωή Χριστοφόρου και την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μαρία Γιαννουλάκη.