Η Ακαδημία Κινητικότητας του CIVINET Greece-Cyprus για το έτος 2023 ξεκίνησε δια ζώσης την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, με ένα εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις – και με την ευγενική χορηγία – του ΤΕΕ ΤΚΜ.
Είναι η πρώτη φορά που το Δίκτυό μας ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα πολύμηνο πρόγραμμα βιωματικής αυτομόρφωσης με κορμό τα συνδρομητικά του μέλη, προσκαλώντας, επίσης, όποιον άλλο ΟΤΑ θέλει να ανταλλάξει γνώσεις και εμπειρίες με άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η προσέγγιση του προγράμματος στηρίζεται στο γεγονός ότι οι πόλεις της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πολλές κοινές προκλήσεις και οι πιθανές λύσεις δεν χρειάζεται να ανακαλυφθούν από το μηδέν, αλλά μπορούν να διαμορφωθούν μέσα από τη γνωριμία και τη δικτύωση των στελεχών των Δήμων.
Στο πλαίσιο αυτό έξι ελληνικές πόλεις (Καβάλα, Κοζάνη, Καρπενήσι, Νέα Σμύρνη, Ηράκλειο, Χερσόνησος) συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχαν σε εργαστήριο που διοργανώθηκε από την ομάδα του CIVINET. Το εργαστήριο άνοιξε με μια πολύ επιδραστική ομιλία ο Jim Walker, ιδρυτής και επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού για το περπάτημα WALK21.
Τα θέματα που αποφάσισαν οι συμμετέχοντες Δήμοι να δουλέψουν μέσα από το πρόγραμμα είναι:
- Ελαφριά Μέσα Σταθερής Τροχιάς για μεσαίου μεγέθους πόλεις (τραμ, τελεφερίκ)
- Ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις
- Δίκτυα πεζοδρόμων-ποδηλατοδρόμων
- Δρόμοι κοινής χρήσης πεζών-ποδηλάτων-δημόσιας συγκοινωνίας
- Συστήματα μικροκινητικότητας
- Έξυπνος έλεγχος πρόσβασης και στάθμευσης ΙΧ σε ζώνες της πόλης (UVAR)
- On demand εξυπηρέτηση κινητικότητας ΑΜΕΑ, ΑΜΚ, τουριστών και μόνιμων κατοίκων με ηλεκτρικά μικρο-οχήματα σε περιοχές με μεγάλες κλίσεις και πεζοδρομημένα κέντρα πόλεων
- Έξυπνη τροφοδοσία καταστημάτων
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης υπό την καθοδήγηση στελέχους του Δήμου.
Επόμενος σταθμός της Ακαδημίας Κινητικότητας, το διπλό ταξίδι στο Ζάγκρεμπ και την Λιουμπλιάνα, σε συνεργασία με τους ομώνυμους Δήμους και το CIVINET Σλοβενίας-Κροατίας-Ανατολικής Ευρώπης!